neděle 9. července 2017

Výcvik JSDH

V sobotu 8. července od 8:30 do 14:00 probíhal výcvik členů výjezdové jednotky obce, který byl tématicky zaměřený na poskytování první pomoci a provedení zásahu u dopravní nehody.
V dopoledních hodinách PP ŽIVĚ z Hradce Králové provedla teoretické školení zakončené praktickou zkouškou nově získaných znalostí a postupů.
Všichni účastníci obdrží od PP ŽIVĚ certifikát o absolvování kurzu.

V odpoledních hodinách se jednotka přesunula k hasičskému hangáru za obchodem Hruška, kde pro ně byl připraven vrak vozidla ŠKODA FELICIA.
Za podpory JSDH Plačice, která našim hasičům zapůjčila vyprošťovací agregát s příslušenstvím, si všichni vyzkoušeli vyprostit zaklíněnou osobu z havarovaného vozidla.
K dispozici měli hydraulický rozpínák, se kterým nejprve oddělili dveře od karoserie vozu a pomocí hydraulických nůžek odstřihli středový sloupek. Přední i zadní dveře včetně středového sloupku odklopili a zraněnou osobu z vozidla bezpečně vyndali.
JSDH Vysoká nad Labem není primárně určena k takovýmto druhům zásahů, proto se pro vysocké hasiče jednalo o naprosto jedinečnou příležitost vyzkoušet si v rámci výcviku o jak fyzicky/psychicky náročnou činnost jde a jak se postupuje ( průzkum na místě, protipožární opatření, odpojení akumulátoru, zajištění vozidla proti pohybu, atd. ).

Radek Košťál
velitel JSDH